18 December 2016 | Columns

Fylakra

Faculteiten hebben hun eigen bladen met informatie over wetenschappelijke werkzaamheden, zo ook de afdeling Natuur- en Sterrenkunde (van de Universiteit Utrecht), de Fylakra. De hoofdredacteur heeft me toegezegd dat ik over alle onderwerpen mag schrijven, welnu, daar maak ik sinds enige jaren graag gebruik van.

Picture1
Zo zijn er de belevenissen te vinden tijdens een asbestsanering op ons laboratorium, een klus die helemaal niet valt te combineren op een plek waar het gaat over onderzoek en onderwijs.

Het is heerlijk om over een lab te beschikken, maar er moeten wel financiën worden gegenereerd, een uitdaging die voor iedereen zinvol is, hoe maak je geld?

Voor mijn werk breng ik regelmatig bezoeken aan bedrijven. Elke keer is dat een fijne ervaring, te zien hoe mensen samenwerken, producten maken en daar tevreden over zijn. In sommige gevallen kunnen we voor zo’n bedrijf dienstverlenend zijn (voor instructie, veiligheid en straling), waarvoor we dan wel eerst zelf opgeleid moeten worden.

In de natuur is het belangrijk dat het draait. Waarom is dat belangrijk? Wel, het maakt alles veel efficiënter. Dat geldt voor heel veel zaken, zoals cyclotrons, Haier wastrommels en turingmachines.

De hyperlink hiernaast bevat een commentaar op de neiging in de samenleving om alles vast te leggen en te registreren. De techniek zorgt voor veel zegeningen, maar verschuift grenzen en creëert verwarring, hier een column over Google en de brilletjes die niet doorgingen, Glass holes.


Voor iemand die alle columns (vanaf 2012) wil lezen, adviseer ik het archief te openen, waar de hoofdredacteur alles netjes heeft geordend:

voorkant_klein