18 December 2016 | Verhalen

Inleiding

Door de jaren heen heb ik zowel in gangbare als obscure tijdschriften uiteenlopende verhalen gepubliceerd, soms korte beschrijvingen, soms uitgebreide vertellingen. Dat klinkt eenvoudig, maar het is elke keer een uitdaging om een tekst geaccepteerd te krijgen.

In het begin van de jaren negentig plaatste De Revisor als eerste een kort verhaal van mij. Ik ontving de bevestiging van de publicatie terwijl ik voorbereidingen trof voor vertrek naar Parijs. Het gaf me een prettig FK selfie Spiegelllevensgevoel te weten dat ik iets achterliet wat de moeite waard was om weer voor terug te komen.

Later werd meer werk opgenomen in andere gerenommeerde literaire tijdschriften, in De Gids, Hollands Maandblad, Raster, Tirade e.a.

18 December 2016 | Columns

Inleiding

Het schrijven van columns bied je een unieke mogelijkheid om na te denken over problemen en gebeurtenissen, je kan de actualiteit koppelen aan geschiedenis, de invloed van de techniek nagaan op het denken, en ontwikkelingen in de wetenschap combineren met veranderingen in letterkunde en samenleving.

Een column verwoordt een mening en als lezer hoef je het daar niet mee eens te zijn. Toch zal de columnist je proberen te overtuigen met een rijk gevulde gereedschapskist. Dat is de taak. Ik zal dan ook niet verzwijgen dat ik een van mijn eerste columns retour kreeg van de redacteur: ‘Frans, meer je eigen mening erin stoppen!’

18 December 2016 | Boeken

Spiegellevens

Spiegellevens
Het was een genoegen om het manuscript voor deze roman geaccepteerd te krijgen. Vanaf het begin was dat spannend, want zowel uitgever als begeleidend redacteur vonden de oorspronkelijke versie veel te ingewikkeld: “Het hoeft heus geen Rayuela te worden, dat hinkelen doe je maar buiten.”

De roman bestaat uit twee delen, verschillende locaties, andere personages en een (schijnbaar) nieuwe thematiek. In de eerste versie waren alle hoofdstukken gemixt en dat bleek te moeilijk, op verzoek heb ik het verloop van de gebeurtenissen chronologisch geordend, namen aangepast en verbindingslijnen gelegd.

Dit romandebuut (in 2010) heeft even op zich laten wachten als je bedenkt dat mijn verhalenbundel al veel eerder bij Meulenhoff is verschenen. Maar ja, in de tussenliggende tijd moesten er ook andere zaken worden geregeld, zoals de afronding van mijn promotieonderzoek (want ik wilde een doctorsgraad in de natuurwetenschappen), de ambitie om in het buitenland te gaan werken en de aangename verplichting om voor vrouw en kinderen te zorgen.

Waar gaat de roman over? Wat is de setting van de gebeurtenissen? Het zal het geen verrassing zijn dat het gaat over wetenschap, maar centraal staat wel de manier waarop twee liefdesverhouding zich ontwikkelen. Veel hoef ik daar verder niet over te vertellen, er zijn de zogenaamde publieke lezers, mensen die hun mening op internet of in de krant plaatsen en enkele daarvan kan je vinden bij het onderdeel Pers.

18 December 2016 | Boeken

Cyclus van het mes

Cyclus van het mes
ECI Cyclus van het mes voorplat

Het schrijven van verhalen gaat me gemakkelijk af, het herschrijven, redigeren en stileren, kost aanzienlijk meer tijd. Toen De staart van Harold Garfinkel werd gepubliceerd, was dat voor Meulenhoff aanleiding om mij te bellen met het verzoek of ik meer werk had. Dat had ik niet, maar daar kon wel voor worden gezorgd. Uiteindelijk leverde dat een achttal heel aardige fictionele teksten op.

Na publicatie raakte de ECI in de verhalenbundel geïnteresseerd en wilde deze opnemen in hun literaire reeks Schrijvers van Nu. Er zou een tweede variant worden uitgegeven. Mocht ik een andere voorplat kiezen? Nou, dat was niet gebruikelijk, maar het werd toegestaan. Een bevriend kunstenaar leverde de foto en de aangepaste versie verscheen in het laatste kwartaal van 1998 bij de ECI.

Daarmee verkreeg de verhalenbundel een ECI-nominatie. Daar hoorde een speciale dag, diner en overnachting bij, heel aangenaam om dan kennis te maken met Hafid Bouazza (prrettgi wrahoofd), Maria Stahlie en Arthur Japin (die uiteindelijk de prijs kreeg).

18 December 2016 | Boeken

Oefening

Het gedoe aan de site met WordPress…